Szakmai cikkek

Építési engedély köteles-e a fóliasátor/üvegház építése?

Bizonyos esetekben a fóliasátrak és az üvegházak építéséhez vagy felújításához nincs szükség építési engedélyre. Erről a 312/2012. Kormányrendelet intézkedik, amelynek 1. melléklete az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek között sorolja fel:

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2018.04.11 16:49
A fóliaházak szellőztetése

Az éghajlatváltozásból adódóan a zöldséghajtatás egyik legnagyobb kihívása a szellőztetés. Erdődi Péter növényház-mérnök, a kecskeméti Hírös Fóliaház Kft. ügyvezetője saját tapasztalataikat felhasználva beszél arról, hogy milyen a megfelelő szellőztetés.

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2017.02.22 21:42
Mikor cseréljünk fóliát?

Magyarországon a hajtatásos kertészetekben a legelterjedtebb növényház fedés a fólia. Rengeteg termelőt érint ez a kérdés, a fóliát bizony időnként cserélni kell. Semmi sem tart örökké. Mai fogyasztói társadalmunkban a termékeket már úgy készítik, hogy a garantált élettartamát többszörösen ne bírja ki. Ma már ne várja senki, hogy a 2 éves fóliája 10+ évet kibírjon. Az, hogy ez tetszik, vagy nem tetszik, sajnos nem lehetünk rá komoly befolyással, viszont tehetünk lépéseket fóliánk élettartamának növeléséért.

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2016.08.17 13:04
Házak, fajták, technikák

A Duna-R Kft. fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tartott nyílt napon a cég fajtáit és a  kísérleti kertben alkalmazott technikákat, technológiákat is bemutatták az érdeklődőknek.
A szentesi telepen álló növényházakat a kecskeméti székhelyű Hírös Fóliaház Kft. építette. A  nemesítés igényeihez alakítva tavaly hat, majd idén tavasszal újabb négy, egyenként 344  négyzetméteres, hőszigetelt, kettős fóliaborítású, számítógép-vezérlésű klímaszabályozással ellátott sátor készült. 

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2015.12.17 16:18
Fóliaházak korszerűsítése

A kertészek általában a kor technikai színvonalához és persze a pénztárcájukhoz igazodva építenek  növényházat. A 20-30 évre tervezett beruházások azonban idővel akkor is korszerűsítésre, bővítésre szorulnak, ha nem mulasztották el a rendszeres karbantartást.

A FruitVeB és a DélKerTÉSZ szentesi szakmai napján Erdődi Péter növényház-mérnök, a kecskeméti Hírös Fóliaház Kft. ügyvezetője saját tapasztalataikat felhasználva részletezte, hogy milyen szerkezeti változtatásokkal tehetjük korszerűbbé a fóliaházakat.

Rimóczi Irén
Rimóczi Irén
2015.07.08 12:11
Kísérleti növényházak átadása Szentesen

Közel két évtizedes munka és fejlesztés eredményeként adta át a félhektáros kísérleti kertjét a Duna-R Kft. Szentesen. Ez a mérföldkő reményeik szerint a cég új korszakának kezdetét is jelenti. Az önerőből létrehozott új telepen bemutatják a teljes paprika-fajtaválasztékukat, és vizsgálják az utóbbi húsz országban indított kísérleti programok nemesítési anyagait is. Emellett technológiai útmutatással szolgálnak a kertészeknek, különös tekintettel a kókuszrost közeg alkalmazására.

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2014.06.18 10:03
Milyen fóliaházat válasszunk?

Előző szakmai részben a Mielőtt fóliaházat építünk címmel közöltünk cikket arról, hogy milyen részletkérdéseket érdemes átgondolni, átszámolni a tervezett beruházás előtt. A cikk második részében az építmény egyes szerkezeti elemeit vesszük sorra Erdődi Péter előadása alapján, aki a FruitVeB és a Tész-Ész ópusztaszeri zöldséghajtatási szakmai napján vázolta fel a fóliaház-beruházás költségeit, illetve a korszerű fóliaházak ismérveit.

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2014.06.11 09:47
Mielőtt fóliaházat építünk

A FruitVeB és a Tész-Ész ópusztaszeri zöldséghajtatási szakmai napjának szervezői ezért fölkérték Erdődi Pétert, a fóliaház-építés egyik hazai specialistáját, hogy a beruházás alapjairól, költségeiről, illetve a korszerű fóliaházak ismérveiről tájékoztassa a hallgatóságot. A beruházási költségnek körülbelül csak az egyharmada megy el a fóliaházra. Minden beruházás leglátványosabb része a növényház, a házon kívül azonban még számtalan külső kiszolgálóegységtől válik a telep működőképes üzemmé – mondta Erdődi Péter, a Hírös Fóliaház Kft. ügyvezetője. Csapatával már több mint 250 hőszigetelt fóliaházat gyártottak és építettek, illetve rengeteg fóliaház-felújításban vettek rész.