Milyen fóliát válasszak?

Néhány fontos tulajdonság a teljesség igénye nélkül.

A garantált élettartam. Ez szokott az első kérdés lenni. Ez a szám már jelzés értékű, hogy hány évig is fogjuk tudni használni a fóliát. A nagyon alacsonytól ne várjunk túl sokat, gyakran a vállalt dátumig is alig bírják ki. Gyakorlatban az látszik, hogy minél nagyobb a gyár vállalása, annál többet várhatunk el még a garancia letelte után is, bár csodát senki se várjon. Ez az UV ellenállóságra vonatkozik.
Az új fólia élettartama rengeteg tényezőtől függ, de a vastagság kiemelt. Jellemzően 150-200 mikron (0,15-0,20mm). A fejlett gyárak már több rétegből érik el ezt a vastagságot. Ilyenkor a belső réteg adja a vázát a fóliának, a külső réteg az UV ellenálló, míg a belső oldal valamilyen egyéb tulajdonsággal rendelkezik.

A rugalmassággal és a vastagsággal van összefüggésben leginkább a jégállóság. Sajnos a jég komoly károkat tud okozni a fólia- és az üvegházakban is. A tapasztalatok azt mondják, hogy a jégkár akkor erős, ha hegyes, éles nagy darabokban érkezik és eső nélkül. A fólia ellenállását javítja, ha dupla felfújt rendszerű, ellenben rontja, ha öregedés hatására csökken a rugalmassága.

A fóliaházban a keletkező pára a hidegebb felületen, általában fent kicsapódik, és cseppekben megjelenik, ami nem kívánatos. Cseppmentesség, ez azt jelenti, hogy a fólia belső oldalára, vagy a belső rétegbe egy olyan anyagot adnak, ami taszítja a párát, vagy ha lecsapódik, akkor eloszlatja a felületen. Ez fogyó tulajdonság, ezért a gyártók erre csak maximum 2 évet szoktak mondani.

Elvárás a fóliákkal, hogy a szórt fény biztosítsanak úgy, hogy közben a növények számára kiemelt fontosságú hullámhosszú fényt engedjék be. A fóliaházak az üvegházakkal szemben hátrányban vannak a téli, kora tavaszi időszakban, mert nem tudnak annyi fényt beengedni. Ez a tulajdonság viszont nyáron pont pozitív, mert akkor meg már az üvegházak a túlmelegedettek.

A fóliáknál a jó fényáteresztők, amik már 90% felettiek. Szintén kedvező hatást lehet elérni a termikus tulajdonsággal, ami csökkenti a hőveszteséget a fóliaházban.

A weboldalunkon az alábbi ábrák magyarázatával segítjük a megfelelő fólia választásában:

5 rétegű

A különböző rétegekbe kevert adalékoknak köszönhetően jelentősen javulnak a mechanikai és optikai tulajdonságai

Tartós

UV stabilizátor megvédi a napsugárzás által okozott öregedéstől ezáltal több szezonra is garantált a használhatósága

Erős

Közepesen erős polimer adaléktól jó mechanikai tulajdonságai vannak, ellenáll a közepesen erős szélnek és jégnek

Szupererős

Szupererős polimer adaléktól kiváló mechanikai tulajdonságai vannak, ellenáll az erős szélnek és jégnek

 

Cseppmentes

A fólián a vízpára kicsapódik, de egy adalék miatt a fólián kicsapódott vízpáracseppek réteget képezve a fólia oldalán lecsúsznak

Direkt fény

Magas fényáteresztésű. A legjobb megoldás a termésátlag növelésére és a fényszegény termőterületek kihasználására

Diffúz

Magas fényszórású. Az erős napfényt szétszórja és védi a növényeket a kiégéstől. Hűvösebb klímát biztosít a növényházban

Nem átlátszó

Olyan típusú fólia, ami a fényt nem ereszti át, ezért jól használható gombaházakon, állattartó sátrak, tárolók fedésére

3 rétegű

A Gyémánt család a legújabb generációs UV-stabilizátorokat tartalmazza, ami korlátlan kén ellenállóságot biztosít a fóliának

Thermó

EVA adalék miatt magas a hővisszatartó képessége. Éjszaka a talaj által kiengedett hőt a növényházban tartja

Portaszító

Egy adalék csökkenti a fóliára ragadó por és alga mennyiségét, amit az eső könnyen lemos. Megmarad a fényáteresztés.