Szakmai cikkek

Mikor cseréljünk fóliát?

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2017.02.22 21:42
Mikor cseréljünk fóliát?

Magyarországon a hajtatásos kertészetekben a legelterjedtebb növényház fedés a fólia. Rengeteg termelőt érint ez a kérdés, a fóliát bizony időnként cserélni kell. Semmi sem tart örökké. Mai fogyasztói társadalmunkban a termékeket már úgy készítik, hogy a garantált élettartamát többszörösen ne bírja ki. Ma már ne várja senki, hogy a 2 éves fóliája 10+ évet kibírjon. Az, hogy ez tetszik, vagy nem tetszik, sajnos nem lehetünk rá komoly befolyással, viszont tehetünk lépéseket fóliánk élettartamának növeléséért.

A fóliacsere indokai

A fólia cserét több tényező indokolhatja. A legjellemzőbb, hogy az UV sugárzás káros hatásaként elöregedik, ami a szakadásához, töredezéséhez vezet. Magyarország földrajzi elhelyezkedése alapján az éves napsugárzási terhelés 80-100 kly/év. A gyártók figyelemmel vannak erre, és ezzel a terheléssel számolva állítják be a „receptjükbe” az UV ellenállóságot növelő adalékokat. Már az is jelentős élettartam eltérést jelen, hogy az ország déli vagy északi részén használjuk a terméket.
Másik ellensége a fóliának a különböző vegyi anyagok, elsősorban a magas Kén (S) és egyéb vegyületei. Itt is az elöregedéshez hasonló fizikai jellemzők alakulnak ki.
Cserét indokolhatja az is, ha a fólia elveszti valamelyik kiemelt fontosságú tulajdonságát. A legjellemzőbb a fényáteresztés csökkenése. Ez lehet következménye karcosodásnak (homokverés miatt), koszosodásnak (rozsdás víz, vízkő, hamu, por stb. miatt).
Gond lehet, ha valami/valaki kivágja úgy, hogy azt már csak cserével lehet orvosolni, illetve a szél szétveri a fóliát a vázon, ha túl laza, vagy kidörzsöli ha az rozsdás.

Mikor cseréljünk fóliát?

Célszerű a fóliacserét megtervezni előre. Így lehet készülni a költségekre, és le lehet kötni a fóliahúzók kapacitását. Sajnos a magas költségesség miatt gyakran a gazdák túlzottan kitolják az időpontot. A tapasztalat azt mutatja, hogy az SOS fóliacsere általában a termesztés rossz szakaszában jön. Ez azért is mondható, mert a végzetes sérülések valószínűleg rossz időjárás következményei. Halogatni, veszélyes és drága.
Hőmérséklet szempontjából az ideális a 20-25˚C, de ezt felülírhatja a kényszer. A fólia alapanyaga polietilén, aminek a hőtágulása igen magas. Csak egy jellemző példa: 50˚C hőmérséklet különbségnél egy 60m hosszú fóliatekercs hőtágulása 60cm. Ezért a fólia hosszmegválasztásnál mindig legyünk figyelemmel erre.
Mi van, ha túl melegben kell húzni? Ez a jobbik eset. Ilyenkor a fólia lágy és könnyen mozgatható, de rögzítésénél készülni kell a hideg időszakra is, tehát nem szabad nagyon megfeszíteni, mert hidegben túl feszessé válik, ami elpattanáshoz, vagy a fólia rögzítés engedésével járhat.
Mi van, ha túl hidegben kell húzni? Ez a rosszabb eset. Hivatalosan 5˚C alatt a gyártók nem javasolják a fólia húzását, főleg szimpla fóliánál. Dupla felfújt rendszereknél ez lehet egy kicsit alacsonyabb. Nagyon hidegben a fólia szinte törik, továbbá a lerögzített fólia a nagy hőtágulása miatt nyárra úgy megnyúlik, hogy után húzás válhat szükségessé, vagy a szél szétcsapkodja majd.
Elmondható, hogy a szél nem a barátja a fóliahúzóknak. Húzáskor figyelemmel kell lenni a szél erősségére, mert a nagy palást könnyen áldozattá válhat. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hajnali, és a késő délutáni időszakok általában szélcsendesebbek. Profi brigádoknak vannak technikáik a közepes szélben történő húzásra is, de az erős széllel ők sem bírnak.

Milyen fóliát válasszak?

Néhány fontos tulajdonság a teljesség igénye nélkül.

  1. A garantált élettartam. Ez szokott az első kérdés lenni. Ez a szám már jelzés értékű, hogy hány évig is fogjuk tudni használni a fóliát. A nagyon alacsonytól ne várjunk túl sokat, gyakran a vállalt dátumig is alig bírják ki. Gyakorlatban az látszik, hogy minél nagyobb a gyár vállalása, annál többet várhatunk el még a garancia letelte után is, bár csodát senki se várjon. Ez az UV ellenállóságra vonatkozik.
    Az új fólia élettartama rengeteg tényezőtől függ, de a vastagság kiemelt. Jellemzően 150-200 mikron (0,15-0,20mm). A fejlett gyárak már több rétegből érik el ezt a vastagságot. Ilyenkor a belső réteg adja a vázát a fóliának, a külső réteg az UV ellenálló, míg a belső oldal valamilyen egyéb tulajdonsággal rendelkezik.
  2. A rugalmassággal és a vastagsággal van összefüggésben leginkább a jégállóság. Sajnos a jég komoly károkat tud okozni a fólia- és az üvegházakban is. A tapasztalatok azt mondják, hogy a jégkár akkor erős, ha hegyes, éles nagy darabokban érkezik és eső nélkül. A fólia ellenállását javítja, ha dupla felfújt rendszerű, ellenben rontja, ha öregedés hatására csökken a rugalmassága.
  3. A fóliaházban a keletkező pára a hidegebb felületen, általában fent kicsapódik, és cseppekben megjelenik, ami nem kívánatos. Cseppmentesség, ez azt jelenti, hogy a fólia belső oldalára, vagy a belső rétegbe egy olyan anyagot adnak, ami taszítja a párát, vagy ha lecsapódik, akkor eloszlatja a felületen. Ez fogyó tulajdonság, ezért a gyártók erre csak maximum 2 évet szoktak mondani.
  4. Elvárás a fóliákkal, hogy a szórt fény biztosítsanak úgy, hogy közben a növények számára kiemelt fontosságú hullámhosszú fényt engedjék be. A fóliaházak az üvegházakkal szemben hátrányban vannak a téli, kora tavaszi időszakban, mert nem tudnak annyi fényt beengedni. Ez a tulajdonság viszont nyáron pont pozitív, mert akkor meg már az üvegházak a túlmelegedettek.
  5. A fóliáknál a jó fényáteresztők, amik már 90% felettiek. Szintén kedvező hatást lehet elérni a termikus tulajdonsággal, ami csökkenti a hőveszteséget a fóliaházban.

Minőségi hatása nincs, de a pénztárcát nagyban kíméli, ha a fóliát nem előre kiszerelt tekercsekben, hanem a konkrét igényhez igazodva, többszáz méteres tekercsekből hosszméretre szabva lehet megvásárolni. Ezzel jelentős megtakarítás érhető el.

Költség elemzés

Nehéz általánosságban beárazni. Sok tényező befolyásolja, ezért mindig az adott fóliasátornál egyedileg kell a kalkulációt végezni. A kiinduló tétel a fólia ára, de ezzel nincs vége.
Fóliacserénél nem csak a fólia árával kell számolni. A fólia árához viszonyítva 20-30% segédanyag (csere fóliarögzítők, lécsere légtechnikai elemek, kötelek, szállítás stb.) költséggel kell tervezni.
A munkadíjak szintén jelentős részt képviselnek a teljes tételben. Szimpla fóliánál akár a fólia 90-100%-a is lehet. Dupla fóliánál pedig 60-70%-ra tehető a fólia értékéhez képest.
Csak egy összehasonlítás: Alapterület m2-ére vetítve az árat, évekre leosztva összehasonlítva a 4 éves és a 3 éves fólia költségeit. Az eredmény, hogy a 4 éves fólia használata kb. 25%-kal kedvezőbbre jött ki. Ez a % még nagyobb, ha a 2 évest hasonlítjuk a 4 éveshez. Természetesen itt megjegyzendő, hogy a drágább fólia kezdő beruházása magasabb, ezért nem mindenki tudja azonnal bevállalni, még ha az hosszú távon gazdaságosabb is.
A munkadíjak árából következik, hogy megtérül, ha jobb/tartósabb fóliát használunk, mert a munkadíj így több évre el tud oszlani. A túl drága fólia pedig az esetleges sérülésnél kockázatos és az elkoszolódása ugyanúgy fennállhat.
Itt jegyezném meg, hogy az üvegházak vagy polikarbonát házak sem örök életűek, itt is kell sérüléssel/cserével számolni. Igaz, hogy ezek ritkább esetek, viszont akkor a költsége tetemes lesz.

A fólia húzása

Ma már egyre többen rájönnek, hogy a saját munkájuk sincsen ingyen. A fóliahúzás kockázatos feladat. Akinek nincs kellő számú hozzáértő embere, annak célszerű profi brigáddal dolgoztatni. Ezek a csapatok rutinosan nyúlnak a fóliához.
Fontos a létszám. A több kéz feltétele a biztonságos munkavégzésnek. A nagy távolágok és az összehangolt munka elengedhetetlen szereplője a megfelelő határozottsággal rendelkező vezető. Munkavédelem szempontjából nagyon nehéz művelet, ezért minden szereplőnek megfontoltan, a másik és saját maga épségére is figyelve kell a munkáját végezni.
Törekedni kell arra, hogy egy-egy tekercs ne legyen 50-60 méternél hosszabb, mert egyrész nehéz kezelni, és sok ember kell hozzá, továbbá élete folytán bármi sérülésnél lehet, hogy az egészet kell majd cserélni.
A fóliahúzás gyakran magasban történik. Úgy kell összeállítani a brigádot, hogy legyen benne megfelelő számú dolgozó, aki fel is mer menni. Fontos az öltözék is. A fólia gyakran találkozik a dolgozók ruházatával, ezért azon ne legyen olyan rész, ami kivághatja a fóliát.

Cserénél felmerülő témák

Cserénél mindig át kell vizsgálni a vázszerkezetet, és ha szükséges az érintkező felületeken festéssel javítani kell azt, mert a rozsdás váz csökkenti az élettartamot.
Fóliánk élettartamát festéssel is tudjuk javítani. Amennyiben engedi az adott kultúra termesztése, úgy célszer olyan speciális fólia festéket alkalmazni az erős UV sugárzásos időszakban (főleg nyáron), amelyek néhány hónap múlva maguktól lemosódnak, vagy lemosható típusúak. Ezzel éveket is nyerhetünk.
Fólia sérülés javítása. a nagy sérüléseket fóliarögzítő sínes kizárással célszerű javítani, míg a kisebbeket ragasztással. A fólia alapanyaga polietilén, aminek nincs oldószeres ragasztója. Ezért csak felületi ragasztással lehet javítani. Ilyenkor célszerű alaposan megtisztítani a felületet, majd kívülről és belülről is ragasztani. Ha nincs elég meleg, akkor rá kell segíteni, mert a ragasztók oldószere csak melegben fejti ki hatását, míg meg nem ragad.
A lekerülő fólia kérdése. A környezetvédelem ma már egy kiemelt téma. Az mellett, hogy mint jövő tudatos emberként kötelességünk gondoskodni róla, ezt már a hatóság is egyre gyakrabban számon kéri rajtunk. Célszerű a hulladékot annak kezelésére illetékesnek leadni/eladni és erről dokumentummal rendelkezni.

Figyelem!

Fólia húzásánál mindig legyünk figyelemmel, hogy melyik a fólia belső és melyik a külső fele. Ma már jellemzően több rétegből állnak össze a fóliák. Általában a külső réteg az UV sugárzással szemben az ellenálóbb, ezért kövessük a gyártók instrukcióit. Az oldalak meghatározásánál a fólia feliratozását használják, de ne hagyatkozzunk a megszokásra. Járjunk alaposan utána, hogy a konkrétan vásárolt terméknél hogyan kell ezt beazonosítani.
Erdődi Péter – Hírös Fóliaház Kft.

Megjelent: Kertészet és Szőlészet,  2017. február 22-én megjelent 8. számában