Szakmai cikkek

Építési engedély köteles-e a fóliasátor/üvegház építése?

Erdődi Péter
Erdődi Péter
2020.02.03 08:13
Építési engedély köteles-e a fóliasátor/üvegház építése?

Bizonyos esetekben a fóliasátrak és az üvegházak építéséhez vagy felújításához nincs szükség építési engedélyre. Erről a 312/2012. Kormányrendelet intézkedik, amelynek 1. melléklete az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek között sorolja fel:

15. Növénytermesztésre szolgáló üvegház építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása.

16. Növénytermesztésre és gombatermesztésre szolgáló fóliasátor építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása.

Figyelem! A rendelet kihangsúlyozza, hogy csak növénytermesztésre/gomba termsztésre szolgálónál mentesül az építési engedély alól.

Az építési engedély és a vele járó kötelezettségek komoly összeget tesznek ki a fóliasátor értékéhez képest. Ez általában 500.000 Ft és 1.500.000 Ft között változhat.

Az építési engedély-kötelezettség előnye, hogy olyan esetben a fordított Áfa érvényes. A fordított Áfánál a szállítónak az Áfával semmi dolga, azaz nem kéri el az a vevőtől (Áfa nélkül számláz neki) és bevallási kötelezettsége sincs az állami költségvetéssel szemben. Ellenben a vevőre hárul az Áfa ellenértékre való „rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az Áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.
(Módosította: 13/2019. (II. 11.) Korm. rendelet 18. § 16.)

Amennyiben kérdése merül fel, forduljon hozzánk bizalommal.