Hírek

Kertészeknek is javasolt a mezőgazdasági biztosítások igénybevétele
2023.07.27 9:56
Kertészeknek is javasolt a mezőgazdasági biztosítások igénybevétele

Kedves Kertészek, ne hagyják figyelmen kívül!

A mezőgazdaság számára az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, ami súlyos kihívásokat jelent a gazdálkodók számára. A kiszámíthatatlan időjárási jelenségek, mint a hirtelen jött heves viharok, jégeső akár egyik napról a másikra, komoly veszteségeket okozhatnak a növénytermesztésben. Ezért kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági termelők előre gondoskodjanak a termésbiztonságukról és megvédjék a növényházaikat.

A mezőgazdasági biztosítások jelentős segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak a váratlan természeti katasztrófák és időjárási szélsőségek okozta kockázatok kezelésében. Az Agrárminisztérium évről évre arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy éljenek a mezőgazdasági biztosítási lehetőségekkel. Az egységes kérelem keretében a gazdálkodók támogatást igényelhetnek a biztosítási díjak fedezésére.

A támogatási rendszer részeként különösen kedvező a növénykultúrában 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést okozó kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott veszteségekre fókuszáló mezőgazdasági biztosítás. Ezen szerződések díját részben vagy akár teljes mértékben támogatják, ami megkönnyíti a gazdálkodók számára a biztosítási védelem elérését. Aki pedig rendelkezik díjrendezett mezőgazdasági növénybiztosítással, az további előnyökre számíthat. Ők jogosultak a kárenyhítő juttatás 80%-os maximális összegére, ami óriási segítséget jelenthet, ha valóban bekövetkezik egy súlyos természeti katasztrófa vagy időjárási szélsőség.

A növényházakra specializált biztosítások:
A termesztett kultúra mellett a korszerű, műszaki követelményeknek megfelelő vázszerkezetetre, a fólia- és üvegborításra, energia- és árnyékolóernyő rendszerekre, technológiai berendezésekre is lehet biztosítást kötni.
Biztosítható kockázatok: viharkár, jégeső, hónyomás.

Vissza