Szakmai cikkek fóliákról

Hogy lehet további termésnövekedést elérni a fóliában?

Cascade
Cascade
2023.02.15 14:12
Hogy lehet további termésnövekedést elérni a fóliában?

LIGHT CASCADES® a növények igényeihez átalakított fény technológiája (VARÁZSA)

A CASCADE egy francia vállalat, ami optikailag aktív készítmények kidolgozására szakosodott, amelyeket kertészeti növényházakban alkalmazva optimalizálják és adaptálják a napfény hullámhosszát a kertészeti kultúrákhoz. A cél az, hogy a fényminőséget a lehető legjobban igazítsa az egyes felhasználások igényeihez. A legfontosabb ilyen alkalmazás a növénytermesztés, mert a technológia használatával a fényt a növények igényeihez igazíthatjuk. A technológia a LIGHT CASCADES® nevet kapta.

A fény nélkülözhetetlen összetevője a növények fejlődésének

A növények kölcsönhatása a fénnyel összetett és két különböző folyamatot foglal magában: a fotoszintézist és a morfogenezist. Az előbbi egy folyamat, amelynek során a fény kémiai energiává alakul, míg a morfogenezis egy biológiai folyamat, amelyben a növény fejlődését a növény fotoreceptorai által érzékelt fényjelek befolyásolják.

A fotoszintézisben részt vevő fő hullámhossz: a kék (400-500 nm) és a vörös (600-700 nm), míg a morfogenezis mechanizmusa nagymértékben függ az érintett növénykultúrától.

Fotoszintetikus pigmentek abszorpciós spektrumai

A szabályozott fénykezelés hatékony módot biztosít a kertészeti terméshozamok jelentős növelésé-re.

A LIGHT CASCADES® technológia a fényt a növények igényeihez igazítja

A természetes napsugárzásnak csak egy töredéke hasznosul hatékonyan a fotoszintézisben. A LIGHT CASCADES® mezőgazdasági fóliákhoz készült készítmények a napsugárzás spektrumát a növények speciális fényigényéhez igazítják. A napspektrum azon része, amely kevéssé hasznos a növények számára, hullámhosszokká alakul át, amelyek stimulálják a fotoszintézist, ezáltal fokozva a termésnövekedést és az általános termelékenységet. A LIGHT CASCADES® készítményeket úgy optimalizálták, hogy maximalizálják a morfogenezis folyamatok összetett hatását. A teljesítményjavulás ellenőrzése érdekében a CASCADE számos agronómiai vizsgálatot végzett különböző növénykultúrákban együttműködve kísérleti gazdaságokkal és agronómiai kutatási szakértőkkel Franciaországban, Spanyolországban és nemzetközi szinten.

Ökológiai és költséghatékony eszköz a fenntartható fejlődéshez

Az urbanizáció fejlődése és a világ népességének növekedése miatti megművelt területek csökkennek, a minőségi élelmiszerek előállítása és a fenntarthatóbb mezőgazdaság iránti társadalmi igények kielégítése komoly társadalmi kihívást jelent az elkövetkező években.

Az növényházban nevelt kultúrák a LIGHT CASCADES® technológiával optimalizált napfényt hasznosítják és kevesebb input anyagot (műtrágyát, vizet) igényelnek. Így jobb hatékonyságot és a terméshozamok jelentős növekedését érhetjük el, miközben csökkenti a termelési költségeket és javítja a földhasználat hatékonyságát.

HOGYAN KÉPES ÁTALAKÍTANI A FÉNYT?

A hosszú, 30 éves kutatási munka eredményét mezőgazdasági vagy fotovoltaikus rendszerek alkalmazzák. A technológia a fény hullámhosszait alakítja át: olyan optikailag aktív anyagokat (adalékokat) használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek a fénnyel és „fénykaszkád” hatást hoznak létre. Ezeket az anyagokat különféle hordozóanyagokba (pl. kertészeti fólia) integrálják, hogy a megfelelő optikai teljesítményt érjék el velük.

A szabadalmaztatott adalékok lehetővé teszik a természetes napfény vagy bármilyen mesterséges fény beeső sugárzásának szelektív átalakítását a növények, napelemek, algák stb. fényreceptorai számára leginkább hasznos hullámhosszokra.

Beeső fény spektruma Sun fólia borítású fóliaházban

A technológia főbb funkciói:

Fény hullámhosszának átalakítása: fotokonverzió
Fénykaszkád effektusok segítségével a fény spektrumát a fotoszintézis és a morfogenezis szempontjából hasznos kék és vörös hullámhosszokra alakítja át. Ez az átalakítás nem zavar-ja a méhek beporzó munkáját.

Fény hullámhosszának szelektív szűrése
Káros vagy nem hasznos hullámhosszok csökkentése.

Fényszórás: diffúzió
A beeső fénysugár többirányú fénnyé alakítható a jobb energiaelosztás érdekében

Hullámvezetés
A fényt a kiválasztott területekre tudja koncentrálni

A TECHNOLÓGIA KERTÉSZETI TESZTELÉSE, FELHASZNÁLÁSA

A LIGHT CASCADES® technológiát először 2019-ben kezdték a mezőgazdasági növényházi termesztésben használni. Több mint 100 kísérletet végeztek különböző országokban (pl. Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült  Királyságban) különböző helyi kutatóintézetekkel (TECNOVA, CAJAMAR), egyetemekkel és gazdaságokkal együttműködve különböző kultúrákon (paradicsom, cukkini, paprika, uborka, padlizsán) elsősorban belső fóliák használatával. Az eltelt időszakban növényházi külső takaró- illetve alagútfóliákkal is kísérleteztek.

Sun Blue fólia blokk növényházban
Sun Rose fólia alagút fóliasátoron
Sun Rose fólia fóliasátorban belső kép
Sun Rose fólia kis alagutakban belső kép
Sun Rose fólia kis alagutakban 01 kép
Sun Rose fólia kis alagutakban 02 kép
Sun Rose fólia fóliasátorban áfonyával
Sun Rose fólia fóliasátorban málnával

 

ÉRTÉKELÉSE ÉS AZ ELÉRT EREDMÉNYEI:

 1. 2018 és 2019 között a TECNOVA intézetben végezték el az első paradicsomkísérletet, amely 15,7%-os terméshozam-növekedést, +12%-os termésszám-növekedést és gyorsabb gyümölcsfejlődést mutatott m²-enként.
 2. 2019-ben és 2020-ban két további paradicsomkísérlet végeztek két különböző fajtán, az El Cabo-n és a Ventero-n, ami megerősítette, sőt fel is múlta az első eredményeket: 29 %- terméshozam-növekedést ért el.
  Ventero paradicsomfajta terméshozam növekedése
  />
 3. A 2020-as paradicsomkísérlet során az Almériai Egyetem mérte a LitePlus Tomato® belső fóliával takart fóliasátrakban a betegségek előfordulását egy általánosan használt belső fóliához képest. Azt az eredményt kapták, hogy a Botrytis cinerea (szürkerothadás) előfordulása jelentősen csökkent. 
  A Botrytis által kiváltott tünetek mennyisége a paradicsom leveleken
  Paradicsom levélkárosodás elleni eredmény
  Botrytis elleni eredmény
  Hasonló pozitív hatást mutattak ki a paradicsomot károsító Tuta absoluta (Paradicsommoly) rovarra is.

Az eredmények egyértelműen megmutatták a technológia pozitív hatását: a gyümölcsök és zöld-ségek terméshozama és minősége növekszik, különösen korlátozott napfényviszonyok mellett, azaz késő ősszel, télen termesztett növények esetében.

HAZÁNKBAN HOL KAPHATÓ ILYEN FÓLIA?

Magyarországon elsőként HÍRÖS FÓLIAHÁZ Kft. kezdte el forgalmazni a LIGHT CASCADES® adalékokkal kevert fóliákat.

A termékek nevei, tulajdonságai: