Blokk rendszerű (több hajós)

Professzionális Hőszigetelt Blokk rendszerű Fóliaházak, akár egyedi kivitelben

 

 

Általánosságban:

Több, az oldaluknál egymáshoz kapcsolódó Fóliasátort nevezzük BLOKK Fóliaháznak.

A kapcsolódásokhoz vápa csatorna kerül, amin keresztül el tud távozni a csapadék.

A kialakítás mind Energetikailag és mind Üzemgazdaságilag előnyökkel jár.

Kevesebb a hűlő felület, központosítható a termesztés, jobb a tér kihasználhatóság, könnyebben automatizálható, gazdaságosabb a működtetése, magasabb légtér is kérhető.

 

Méretek

Szélesség:

Alap esetben 8,0m 9,6m és 10,0m hajószélesség választható, de nagyságrend függvényében akár egyedi fesztáv is kérhető.

A hajók korlátlan számban összekapcsolhatók egymással (blokkosítás).

Leggazdaságosabb a 10m-es fesztáv, és ezt is kérik általában.

Hosszúság:

Egyedileg választható. (2 méteres oszlop távolságot használunk, ezért javasolt a 2-vel oszthatóság.)

Vápamagasság:

Választható: 2,5m ; 3,0m ; 3,5m ; 4,0m ; 4,5m ; 5,0m

Csúcsmagasság:

A fóliaház fesztávjától függ. A vápamagassághoz kell hozzáadni 10 méteres fesztávnál 2,3m-t, 9,6 méteres fesztávnál 2,1 m-t, 8 méteres fesztávnál 1,8 m-t.

 

Alaptestek az oszlopokhoz

Az oszlopok nem közvetlenül vannak lebetonozva, hanem először teleszkóposan állítható Alaptestek betonvasakkal kerülnek a pont alapba, majd erre kerülnek az oszlopok, amiket így pontosan be lehet szintezni. Tehát először az alaptest kerül lebetonozásra, majd a beton megkötése után az alaptestekre feljelöljük a szintet, ezután ráállítjuk a szerkezetet, és végül elkészítjük a záró betont.

A gödör mérete általában 40cm átmérőjű és 80cm mély, de magasabb háznál, az andráskereszteknél, és a sarkoknál célszerű a nagyobb gödör.

Előfordul sávbeton is, vagy síkbetonra való kivitelezés is de csak külön kérésre.

 

Gótikus Bordák

A bordák 2"-os (60,3x2,5mm) horganyzott acélcsőből.

Kialakításuk enyhén íves, középen csúcsos kivitelű. A bordák szögei többé-kevésbé azonosak minden fajta fesztávnál. Azért kell az ívesség, mert különben a szél szét csapkodná a fóliát.  

A gótikus csúcsos kialakítás előnyei:

- a hó nehezen tud megállni a tetőn, ellentétben a hagyományos íves vázzal, ahol a tető középen akár 2-3m szélességben szinte vízszintes

- a lecsapódó pára könnyebben le tud futni

- a gerincen lévő szellőző alapvetően lefele néz, és még félig nyitott állásban is szinte vízszintesen áll, ezért jobban ellenáll a szélnek, azaz tovább nyitva lehet tartani 

Gyártásnál törekszünk arra, hogy minél kevesebb toldás legyen a stabilitás érdekében, továbbá nem toldunk a csúcsnál.

 

Oszlopok

Az oszlopok vagy 2"-os (60,3x2,5mm) horganyzott acélcsőből, vagy 80x80x2mm-es horganyzott zártszelvényből készülnek. A magas házaknál viszont már csak zártszelvényt használunk.

Az oszlop távolság alapesetben 2,0m. Egyedi kérésnél 2,5m-is lehet.

 

Vízszintestartók és merevítők

Vízszintestartó 1”-os (33,7x2,5mm) horganyzott acél csőből.10 m fesztávú házaknál bordánként 6 db, 8 m-fesztávúaknál 4 db 3/4”-os (26,9x2,0mm) horganyzott acél cső merevítő ívenként, valamint 2db átlós merevítő. Ezek az egységek minden bordánál megtalálhatóak, de átlós merevítőket néha csak minden másodiknál rakjuk az energia ernyő miatt, de ilyenkor viszont azok hosszabbak.

A vízszintes tartókra lehet egyenletesen súlyt akasztani, de ennek nagyságát még a megrendelés/gyártás előtt egyeztetni kell. Ilyenkor gyakran egy drótsodronyt is berakunk a jobb tartáshoz.

 

Andráskeresztek és tartozékaik

A ház hosszának és a vápa magasságnak függvényében Andráskereszt párokat rakunk az oszlopsorokba 1"-os (33,7x2,5mm) horganyzott acél csőből. Elhelyezésüknél figyelünk a későbbi közlekedésre is, hogy ne akadályozza azt.

Ahol az Andráskeresztek vannak, ott a bordákat is kimerevítjük Andráskeresztekkel (2-2párral), ugyancsak 1"-os (33,7x2,5mm) horganyzott acél csőből.

Előfordul, hogy a végoszlopok is merevítve vannak, főleg a sarkoknál, de ezt külön kérésre csak.

 

Végoszlopok és tartozékaik

A végoszlopok osztása általában 2m, de nagyobb végajtóknál ez változhat. A végoszlopok felmennek a bordáig, és külön pontbetonalapokkal rendelkeznek.

10 méter fesztávú házaknál általában 4 db 2"-os horganyzott vastag falú cső végenként. 8 méter fesztávú házaknál pedig 3 db 2"-os horganyzott vastag falú cső végenként. Amennyiben ajtó kerül a végre, úgy ezek az oszlopok egyben ajtókeretként is funkcionálnak.

A vápamagasság függvényében akár 80x80-as horganyzott acél zártszelvény kerül beépítésre, de ezt máskor is lehet kérni.

 

Hosszirányú összekötők

Az ívek hosszirányú összekötése a tetőszellőző beépítésétől és típusától függ, hosszában 0, vagy 1, vagy 3 helyen. Anyaga 2m-es bordatávnál 3/4"-os, míg felette 1”-os horganyzott acélcsőből és tartozékaival.

A ház oldalán vállmagasságban hosszirányú összekötés 40x20-as horganyzott zártszelvénnyel. Igény szerint itt fóliarögzítő síneket is használhatunk, ez elsősorban oldalszellőzésnél célszerű, illetve a nagyobb vállmagasságú háznál elengedhetetlen, mert egy nagyobb széllökéstől a palástba tódulhat a levegő. Beépítése opcionális.

Külön kérésre, de 4m-es vápamagasságtól már automatikusan vápa esőcsatorna kerül a szélekre is. Előnye, hogy egy későbbi oldalirányú bővítés egyszerű, továbbá az irányított esővíz elvezetést is meg lehet oldani.

 

Vápacsatorna és tartozékai

5 helyen hajlított széles és magas horganyzott vápacsatorna kifolyóval, perforált toldóval, „Y” alátámasztással, vízszigeteléssel, alumínium fóliarögzítő sínekkel. Kialakításának köszönhetően szinte kényelmesen járható, és nagy mennyiségű vizet is el tud szállítani, ami a manapság jellemző hirtelen esőzések alkalmával jól jön.

Úgy van gyártva, hogy a toldásnál ki van tágítva az anyag és hosszabb is, mint a nettó hossz. Így toldásnál nem megy el a méret, illetve a perforációnak köszönhetően a belső sík egyenes, ezáltal mindegy, hogy melyik irányba lejt. 10m-es fesztávnál 60m-ig, míg 8m-nél akár 75m-ig lehet egy irányba lejtetni.

Normál esetben a hajók között helyezkedik el, szélső oldalra nem építünk, csak abban az esetben, ha a későbbiek során tervben van az oldalirányú bővítés, viszont 4m-es vápamagasságtól már automatikusan rakjuk.

 

Egyoldali tetőszellőzők

Egyoldali csúcs szellőzők a hajó teljes hosszában mozgatva, hosszirányban 3 helyen kazettás alumínium fóliarögzítő profillal, szellőzőként 1 sor 1"-os horganyzott acélcső tengellyel, 40x20-as acél ablak elemekkel, ponyvás kiválóan záródó vég elemekkel, extrán tartós csapágyazott és közben perselyes tengelyvezetőkkel, erősített egyenes fogaslécekkel (vezetése görgős a simább és csendesebb járásért), acél zsanérokkal. A szellőzőnek a zárásnál jó az átfedése és állítható is.

A tetőablak szélessége 1,2m. Zömök méretének és állásának köszönhetően jól ellenáll a szélnek is.

Megjegyzés: Tévhit, hogy a szellőzési százalékot a szellőző felületének és a palást felületének %-os aránya adja. Nem a tetőszellőző nagyságát kell figyelembe venni, hanem a nyíló felületet (rést). Hiába nagy az ablak felülete, ha ugyanolyan fogasléc nyitja, akkor a nyílás egyforma, de a nagy ablakot a szél is jobban támadja, aminek következménye a nagy kockázat és a kényszerűségből történő korábbi zárás. Másik fontos tényező, a szellőző helyzete. A meleg párás levegő, amit ki kell engednünk, az a csúcsnál koncentrálódik, így ott a legkönnyebb a kiengedése. Ha a szellőző rés nagyon lent van, akkor ki tud alakulni egy meleg párás „sapka”, ami növényegészségügyileg kimondottan veszélyes.

 

Pillangó tetőszellőzők

Kétoldali Pillangó csúcs szellőző a hajó teljes hosszában mozgatva, hosszirányban 5 helyen kazettás alumínium fóliarögzítő profillal, szellőzőként 2 sor 1"-os horganyzott acélcső tengellyel, 40x20-as acél ablak elemekkel, ponyvás kiválóan záródó vég elemekkel, extrán tartós csapágyazott és közben perselyes tengelyvezetőkkel, erősített egyenes fogaslécekkel (vezetése görgős a simább és csendesebb járásért), acél zsanérokkal. A szellőzőnek a zárásnál jó az átfedése és állítható is.

A tetőablak szélessége 1,2m. Zömök méretének és állásának köszönhetően kimondottan jól ellenáll a szélnek is.

Megjegyzés: Tévhit, hogy a szellőzési százalékot a szellőző felületének és a palást felületének %-os aránya adja. Nem a tetőszellőző nagyságát kell figyelembe venni, hanem a nyíló felületet (rést). Hiába nagy az ablak felülete, ha ugyanolyan fogasléc nyitja, akkor a nyílás egyforma, de a nagy ablakot a szél is jobban támadja, aminek következménye a nagy kockázat és a kényszerűségből történő korábbi zárás. Másik fontos tényező, a szellőző helyzete. A meleg párás levegő, amit ki kell engednünk, az a csúcsnál koncentrálódik, így ott a legkönnyebb a kiengedése. Ha a szellőző rés nagyon lent van, akkor ki tud alakulni egy meleg párás „sapka”, ami növényegészségügyileg kimondottan veszélyes.

A pillangó szellőző külön előnye, hogy lehet a széliránytól függően akár külön is nyitni a szárnyakat. A kéményhatás is jobban érvényesül, ezáltal intenzívebb a szellőztetés.

 

Nyitórendszerek és tartozékaik tetőszellőzőhöz

Különféle tetőszellőzők mozgatására alkalmas. A csiga hajtóműnek köszönhetően nem forog vissza a terheléskor. Gyakorlatban maximum 100-120m hosszúságú szellőzőt lehet vele nyitni egyben (a nyomatéka 420Nm). Az áttételnek köszönhetően a percenkénti fordulatszáma 5, ami tökéletes a fóliaházas szellőzőkhöz. A rendszer a hajtóműre szerelt dupla végállás kapcsolóval is rendelkezik. 3 fázisú 0,75kW-os villanymotor; 1:280-as áttételű hajtómű; egyszerűen állítható dupla végállás kapcsoló; 2 irányba tengely kimenettel.

Amennyiben nem áll rendelkezésre 3 fázis, akkor tudunk 230V-os motorral működő rendszert is adni, de akkor kisebbek a terhelhetőségek.

Előfordul, hogy kényszerből Kézi hajtóművel rendelik a szellőzőket. Ez is kivitelezhető, de itt figyelemmel kell lenni a csökkenő biztonságra az automatikus rendszerhez képest, ezért nem javasoljuk, ha több szellőzőt is így terveznek mozgatni. A Kézi hajtómű szintén csigás kivitelű, de itt max. 50m-es tetőszellőzőig célszerű. Áttétele i=1:20

Minden hajtóművet speciális tartókkal együtt szállítjuk, elhelyezkedésük jellemzően hosszában az ablak közepénél.

 

Felfújó Ventilátor és tartozékai

A dupla felfújt fóliás rendszer része. A vázra két rétek fólia kerül, amit ventilátor segítségével felfújunk. Az állandó nyomást nyomáskapcsolóval biztosítjuk. A felfújó ventilátorok megfelelő légréteget biztosítanak a két fólia között, ezáltal egy nagyon hatékony hőszigetelő réteg alakul ki, ami a gyakorlatban 7-8C különbséget eredményez, miközben a fényt tökéletesen átengedi.

A légréteg tompítja a széllökések erejét is, mert mint egy légrugó működik.

Több ponton elhelyezett, a ház nagyságához igazított darabszámú felfújó ventilátort használunk. A lég átkötéseket speciális becsatlakozásokkal, gégecsövekkel szereljük be, hogy a levegőt az egyik felületből átvezessük a másikba. Tehát nem kell minden felülethez egy ventilátor, hanem oda, ahol be van kötve, onnan szállítja tovább a levegőt. Fontos, hogy a ventilátornál szétosszuk a levegő mennyiségét, így akár 2-4, felületbe is be tud csatlakozni.

3, vagy több hajónál, már 110-es PVC légtechnikai gerincet építünk ki, ami keresztbe fut a fóliaházban a vápa alatt, és ebbe vannak bekötve a ventilátorok egyenletes távolságban. A gégecsövek a leágazásoktól indulnak. Amennyiben hosszú a ház, úgy akár több gerinc is kellhet.

 

Fóliarögzítő Sínek

A fóliák rögzítésére speciális Fóliarögzítő síneket használunk. A rögzítés lényege, hogy a vázra csavarozunk különböző alumínium profilokat, amikbe bele kerül a 2-2 réteg fólia, majd ezt egy „U” alakú műanyag betéttel rögzítünk. A végleges rögzítést egy másik szintén műanyag profil végzi, amit az „U” alakúba lehet bele ütni gumikalapáccsal. Az eredmény egy szinte légmentesen zárt fóliarögzítés. 

Kialakításilag:

  • A földfelszínnél hosszirányú összekötés kazettás fém fóliarögzítő profillal.
  • Fém fóliarögzítő sínek az ajtó(k) körül a kereten.
  • Fém fóliarögzítő sínek duplán a végeknél, vég bordákon. (1 sor szimpla fóliarögzítő sín és 1 sor L fóliarögzítő sín)
  • Fém fóliarögzítő sínek vízszintesen a növénytartón. (0-1-2 sor szimpla fóliarögzítő sín)
  • Fém fóliarögzítő sínek duplán a fóliák hossz megosztásánál a bordákon. (2 sor szimpla fóliarögzítő sín)
  • a szellőzők profiljai is egyben fóliarögzítő profilok is.

 

 

Hőszigetelt felső függesztésű Tolóajtó

10mm vastag cellás polikarbonáttal borított felső függesztésű könnyű alumíniumkeretes tolóajtó alsó-felső vezetéssel és vízvetővel.

Választható méretei: Az ajtók szélessége lehet 1 – 2 – 3 – 4 m. 2m felett már két oldalra eltolható szárnyú, tehát a 4m-es két 2m-es szárnnyal, míg a 3m-es 1m + 2m szárnyakkal gyártjuk. Az ajtók magassága általában 2,0 – 2,25 – 2,5 – 2,75 – 3,0 m, de egyedi igények szerint is gyártunk. Az ajtó magasságánál figyelembe kell venni a vállmagasságot, ugyanis a maximum méret a vízszintes tartó magassága -25cm.

Az ajtók szigetelőkefékkel vannak ellátva: amikor az ajtó bezáródik, a szigetelőkefe oldja meg a zárást. Egyedi igények külön megállapodás szerint kérhetőek.

 

Elektromos Kapcsoló szekrények

Elektromos kapcsolószekrény nyitómotor működtetéséhez, vezérléséhez, digitális micro computer termosztáttal, tartozékokkal. A kapcsolószekrényt mindig a motorszám függvényében szállítjuk. Pillangó szellőzőnél a bal és a jobb oldal külön vezérlést kap, és az oldalszellőző sincs közös vezérléssel a tetőszellőzővel.

Egy elektromos kapcsolószekrényben általában minden működtetett motorhoz tartozik: - 1db 5 állású kézi kapcsoló, amiben van direkt nyitás és direkt zárás, automata üzemmód és 2 állás, ahol meg lehet állítani az ablakot. - 1 db motorhoz tartozik 1 nyitási és 1 zárási mágnes kapcsoló - 1 db motorvédő.

Digitális termosztát (micro computer) jellemzője, hogy szakaszos nyitást biztosít, és a hőmérséklet 0,1-es pontossággal állítható. A működési hőmérséklet tartomány rugalmasan variálható, amihez a komputer saját maga hozzá igazítja az egyes nyitási szakaszok nagyságát.

Digitális szélérzékelő (micro computer) mindenképpen javasolt, ami 2 db pörgettyűvel rendelkezik, ezáltal az elhelyezésükkel lehet külön értéket beállítani, ha szemből, vagy ha hátulról kapja a tetőszellőző a szelet.

Előfordul, hogy a fóliasátorba egy nagy tápoldatozó rendszer kerül kiépítésre, ami a vele kompatibilis klíma komputerrel együtt összhangban dolgozik. Ilyenkor a motorok közvetlenül ezzel a rendszerrel kerülnek összekötésre.

 

Nyitórendszerek és tartozékaik oldalszellőzőhöz

Választható kézi hajtású, vagy motoros kivitel, akár automatizálva is.

Kézi hajtóműnél a csiga hajtóműnek köszönhetően nem forog vissza a hajtókar, így elkerülhetőek a balesetek. A terhelés és a hossz függvényében tudunk adni 1:5 ; 1:8 ; 1:16 és 1:20-as áttételűeket. Mindegyik két tengelycsonkkal rendelkezik, így lehetnek középén vagy végen is (ez a jellemzőbb).

Motoros hajtásnál szintén csiga hajtómű van. Itt választható 400V-os ; 230-os és 24V-os rendszer is. Motorok többsége szintén 2 tengelycsonkkal rendelkezik.

Két hajtást különböztetünk meg a feltekerhető oldalszellőzőknél. Az egyik, amikor a hajtómű együtt mozog a tengellyel, és a kifordulást, eltolódást egy a háta mögött lévő görgős vezető akadályozza meg. Ezt csak viszonylag könnyű hajtóműveknél lehet alkalmazni. A másik kivitel, amikor a hajtómű fixen rögzített kb. az oldalszellőző mozgásának középvonalánál, és a hajtást speciális teleszkópos kardánon keresztül végezzük. Ez egy drágább megoldás, de nagyobb hajtóműveknél és magas nyitásoknál inkább javasolt.

 

Oldalszellőzők

Jellemzően a feltekerhető oldalszellőzőt alkalmazzuk (a felhúzható kivitel gyakran elromolhat). Az elve az, hogy egy tengelyt hajtva felfele tekeredve nyitjuk az oldalfalat. Az alsó zárás feltétele egy úgynevezett szoknya réteg, amire rá tud zárni.

A tengely jellemzően 1”-os horganyzott csőből készül, belső toldókkal, ami majdnem a teljes hosszban végig ér. Erre kerül rögzítésre a fólia acél fóliarögzítő klipszekkel.

A szél elleni védelmet a ház elején és végén úgynevezett szélkizárásokkal oldjuk meg ilyenkor kívülről is és belülről is le van zárva minimum 1-1 bordaköz, persze úgy, hogy azért a tengely elférjen. Ezzel viszonylag jól ki lehet zárni a szelet. Amikor kozepen van a hajtás, akkor még ott is lezárásra kerül 1-2 bordaköz. A szellőző ugyan a ház teljes hosszában fut, de a kizárások miatt a nyílás kisebb.

Szintén a szél miatt vagy minden bordánál, vagy minden másodiknál alkalmazunk egy horganyzott csőből készült külső vezetőt, hogy ne csapkolódjon. Száma és mérete a szellőző nagyságától függ.

A lábazatnál a szoknya lehet egyszerűen egy drótra odaterített két réteg fólia, de kérhető szendvicspanel is. Az általános szoknya magasság 50cm.

Jellemzően, ahol a szélkizárások is vannak, ott fóliarögzítő sínt is teszünk az oszlopra, hogy a rendszert téliesíteni lehessen, azaz ilyenkor fel lehet fújni a fóliák közötti réteget a rögzítés után. (Értelemszerűen a felfúj fólia nem feltekerhető…) Alulról is van fóliarögzítő sín a szoknya felső vonalában.

 

Fóliaborítás

Általában dupla felfújt fóliarendszereket építünk, ami egy vázrendszert és 2 db fóliaréteget jelent. A köztük lévő részt ventilátorokkal fújjuk fel. Az oldal és vég falak borítása szintén dupla fólia.

Az általunk gyártott vázakra, ha más kérés nem merül fel, akkor 180mikron (0,18mm) vastag 45-48 hónap UV garanciás kiváló fényáteresztésű és tulajdonságú fóliák kerülnek. Vastagabb fóliát felesleges rakni, mert nem fogja feltétlen tovább bírni, de a fényáteresztés rosszabb és drágább is. A belső réteg mindenképpen cseppmentes tulajdonságú is. Legalább az egyik rétegnél diffúz a fólia, azaz szórt fényt biztosító, hogy a fényeloszlás még jobb legyen. Amikor várhatóan a felhasználásnál sok kénnel találkozhat a fólia, akkor jellemzően korlátlan kénellenállót javaslunk belülre.

A jó minőségnek köszönhetően nem kell túl gyakran cserélni a fóliát, hiszen az a növekvő munkaerő költségek miatt így is jelentős lehet. Mindazonáltal a cserét érdemes tervezni, ütemezni, hogy ne akkor keljen, amikor már kár keletkezhet alatta, illetve nem biztos, hogy az a jó, ha túl sokáig fenn van, mert a koszolódás, külső karcosodás (homokverés) miatt jelentős bevételkiesés lehet.

 

Áthidalók az oszlopoknál

Gyakran előfordul, hogy az eredeti távolságnál nagyobb kell az oszlopok között, például közbenső utak, átjárók, technikai terek, stb. miatt. Ilyenkor jellemzően 80x80x2,0-as horganyzott zártszelvényekkel oldjuk meg az áthidalást (két alap oszloptávolságnál nagyobbat nem javaslunk). Az áthidalásokat a lehetőségekhez és a terheléshez igazodóan még megtámasztjuk a maradó oszlopokról, továbbá rá rakjuk a kiváltott oszlop folytatását és az Y-t a vápához.  

 

Végek kitámasztása

Felhasználás alapján előfordul, hogy a végeket ki kell támasztani, hogy a terhelést a végoszlopokról részben átvigyük az oszlopsorra. A kitámasztás ilyenkor vízszintesen és jellemzően az oszlopsorra 45fokban történik 6/4"-os és 5/4"-os egymásba csúszó csövekkel. Számuk hajó végenként a végoszlopok száma szerinti (például 10m-es fesztávúnál 2-2pár).

 

Rácsos tartók

Amikor a ház hosszában futó drótokra kerül nagy mennyiségű terhelés (jellemzően a hajtatott zöldség kultúráknál), akkor a végeket nagyon meg kell erősíteni. Rácsos tartók a ház 2 végében vízszintesen teljes szélességben a vápa magasságtól kicsivel lentebb kerülnek felszerelésre.

Kialakítása: 2sor 50x50-es zártszelvényt kötnek össze ferdén (cikk-cakkban) behegesztett betonvasak, aminek köszönhetően egy rendkívül merev és nagy terhelést elviselő tartót kapunk. Horganyzott kivitel. Tartalmazza az „U” toldókat, rögzítéseket, ferde alsó támaszokat a végoszlopokról.

 

Zártszelvények a két végre

Kérhető a fóliaház két végére 50x50-es horganyzott zártszelvény keresztben vápa magasságban. Jellemzően az árnyékoló energia ernyő rendszerhez kell, ugyanis azok elemei leginkább az 50-es zártszelvénnyel kompatibilisek. Az ernyő rendszer jellemzője, hogy a háló két vezető damilsor között mozog, amik távolsága 50mm. A damilokat meg kell feszíteni, így olyan terhelést okoznak a ház végénél, hogy azt még külön meg kell majd támasztani.

 

Oszlopköz támasztás

Amennyiben Rácsostartó, vagy plusz Zártszelvény kerül a ház végére, és nagy terhelésre készülnek, úgy szükséges az oszlop közöket mereven kitámasztani a vápa alatt, hogy ne csak a csavarok tartsanak, azaz a vízszintes terhelés ne rántsa össze a ház elején és végén lévő oszlopokat.

Kialakítása: 40x40-es horganyzott zártszelvény távtartók kerülnek vízszintesen az első kettő és az utolsó kettő oszlopközökbe a tartók magasságában, és minél közelebb a vápához. Ezekhez történik a tartók rögzítése is az oszlopsorában.