Duplafelfújt rendszer

A duplafelfújt fóliarendszer nem összekeverendő a belső vázzal rendelkező fátyolfóliás növényházakkal. A növényházak akár már 1”-os vázszerkezettől fejleszthetők felfújt rendszerre , így mindenki ki tudja használni a technológia jótékony hatásait.

Duplafelfújt rendszer
Duplafelfújt rendszer
Duplafelfújt rendszer

A duplafelfújt falú fólia a levegő szigetelő hatásának köszönhetően átlagosan 7-8 °C-os Δt-vel (hőmérsékletkülönbséggel) többre képes, mint az egyrétegű borítások, ezért meglehetősen kedvelt a kertészek körében (tartósan borús vagy nagyon szeles időben ez a hőkülönbség nehezebben tartható). További előnye, hogy a légpárna javítja a növényház statikai tulajdonságait és csillapítja a széllökéseket.

Régebben ezeket a házakat két vázszerkezettel építették, ma viszont erre már nincs szükség, a rögzítősínekkel jól kezelhető a két réteg fólia. Ami azonban elengedhetetlen hozzá, az a felfújó ventilátor és becsatlakozó gégecsövek (nagyobb házak esetén PVC-gerinc), valamint a ventilátorokhoz ki-be kapcsoló automatika, amely nem állandó időközönként, hanem a megadott nyomásváltozásra kapcsol.

Újabban sokan visszatértek az egyrétegű fóliához abból kiindulva, hogy a két rétegnek hatványozott az árnyékolása (nem összeadódik, hanem szorzódik). Szimpla fóliával ez a hátrány kétségtelenül mérsékelhető, azonban számolni kell azzal, hogy az egyetlen réteget sokkal nehezebb kifeszítenia vázon, mint a felfújt változatot, ez pedig az anyag idő előtti öregedéséhez vezet. Továbbá energiaernyő nélkül nehéz benne gazdaságosan fűteni. Egyéni elvárásaink ismeretében mérlegeljük, hogy melyik megoldást választjuk!

Duplafelfújt rendszer
Duplafelfújt rendszer
Duplafelfújt rendszer